Usługa zwykłego przekazu („mere conduit”) jest jednym z podstawowych rodzajów usług pośrednich objętych DSA. Polega na:
- transmisji w sieci telekomunikacyjnej informacji przekazanych przez odbiorcę usługi lub
- zapewnianiu dostępu do sieci telekomunikacyjnej.
Istotą tej usługi jest pośredniczenie w transmisji informacji. Dostawca zapewnia techniczną możliwość ich przekazania lub dostęp do sieci, ale nie decyduje o przekazywanych przez odbiorcę informacjach. Typowym przykładem jest usługa dostępu do Internetu, w ramach której dostawca zapewnia użytkownikowi dostęp do sieci i umożliwia transmisję informacji.
Jakie usługi mogą być usługami zwykłego przekazu?
Do tej kategorii mogą należeć w szczególności:
- punkty wymiany ruchu internetowego (IXP),
- punkty dostępu bezprzewodowego,
- wirtualne sieci prywatne (VPN),
- usługi DNS i resolwery DNS,
- rejestry nazw domen najwyższego poziomu,
- rejestratorzy nazw domen,
- organy certyfikacji wydające certyfikaty cyfrowe,
- telefonia internetowa (VoIP) i inne usługi łączności interpersonalnej.
Katalog ten nie jest zamknięty. Jednocześnie samo zaliczenie usługi do jednej z wymienionych kategorii nie przesądza automatycznie o jej kwalifikacji jako usługi zwykłego przekazu. O kwalifikacji konkretnej usługi decydują jej rzeczywiste funkcje techniczne i sposób działania.
Ta sama kategoria usług może – w zależności od sposobu jej świadczenia – spełniać warunki właściwe dla zwykłego przekazu, cachingu albo hostingu. Dlatego każda usługa powinna być oceniana indywidualnie.
Kiedy dostawca nie odpowiada za przekazywane informacje?
DSA przewiduje szczególne wyłączenie odpowiedzialności dostawcy usługi zwykłego przekazu za informacje, które są przekazywane w ramach usługi lub do których dostawca zapewnia dostęp.
Wyłączenie ma zastosowanie, jeżeli dostawca:
- nie jest inicjatorem transmisji;
- nie wybiera odbiorcy transmisji;
- nie wybiera ani nie modyfikuje informacji zawartych w transmisji.
Warunki te muszą być spełnione łącznie.
Mechanizm ten odzwierciedla charakter zwykłego przekazu: dostawca pełni rolę technicznego pośrednika w transmisji informacji, a nie podmiotu decydującego o ich przekazaniu, odbiorcy lub treści.
Co oznacza wyłączenie odpowiedzialności?
Dostawca usługi zwykłego przekazu nie ponosi odpowiedzialności za informacje przekazywane w ramach usługi lub informacje, do których zapewnia dostęp, jeżeli spełnione są warunki określone w art. 4 DSA.
Wyłączenie to dotyczy odpowiedzialności za informacje pochodzące od odbiorców usługi. Nie oznacza natomiast, że dostawca usługi zwykłego przekazu znajduje się poza zakresem DSA.
Dostawca nadal musi wykonywać obowiązki, które DSA nakłada na dostawców usług pośrednich i które mają zastosowanie do świadczonej przez niego usługi.
Czy zwykły przekaz może obejmować przechowywanie informacji?
Tak. Transmisja i zapewnianie dostępu do sieci mogą obejmować automatyczne, pośrednie i krótkotrwałe przechowywanie przekazywanych informacji, jeżeli:
- służy ono wyłącznie wykonaniu transmisji w sieci telekomunikacyjnej oraz
- informacje nie są przechowywane dłużej, niż jest to rozsądnie konieczne do przeprowadzenia transmisji.
Takie przechowywanie ma charakter techniczny i pozostaje elementem procesu transmisji. Samo jego wystąpienie nie powoduje zatem, że usługa przestaje być usługą zwykłego przekazu.
Od cachingu odróżnia je przede wszystkim cel przechowywania informacji. W przypadku zwykłego przekazu przechowywanie służy wyłącznie przeprowadzeniu konkretnej transmisji. W przypadku cachingu informacje są automatycznie, pośrednio i krótkotrwale przechowywane w celu usprawnienia ich późniejszej transmisji na żądanie innych odbiorców.
Brak ogólnego obowiązku monitorowania
DSA nie nakłada na dostawców usług pośrednich ogólnego obowiązku monitorowania informacji, które przekazują lub przechowują. Nie nakłada również ogólnego obowiązku aktywnego ustalania faktów lub okoliczności wskazujących na nielegalną działalność.
Zasada ta ma szczególne znaczenie dla usług zwykłego przekazu, których istotą jest techniczne pośredniczenie w transmisji informacji, a nie kontrolowanie przekazywanych treści.
Pamiętaj
O tym, czy świadczona przez Ciebie usługa jest usługą zwykłego przekazu, decyduje jej rzeczywista funkcja techniczna i sposób działania. Sama nazwa usługi lub zastosowana technologia nie przesądza o jej kwalifikacji.
Jeżeli świadczysz kilka usług lub jedna usługa obejmuje różne funkcjonalności, poszczególne elementy mogą wymagać odrębnej oceny na gruncie DSA.
