Caching jest jednym z podstawowych rodzajów usług pośrednich objętych DSA.

Usługa cachingu polega na transmisji w sieci telekomunikacyjnej informacji przekazanych przez odbiorcę usługi, obejmującej ich automatyczne, pośrednie i krótkotrwałe przechowywanie, dokonywane wyłącznie w celu usprawnienia lub lepszego zabezpieczenia późniejszej transmisji tych informacji na żądanie innych odbiorców.

 

Na czym polega caching?

Charakterystycznym elementem cachingu jest czasowe przechowywanie informacji w związku z ich transmisją. Przechowywanie nie jest w tym przypadku celem samym w sobie – służy usprawnieniu lub lepszemu zabezpieczeniu późniejszej transmisji tych samych informacji do innych odbiorców.

Przechowywanie informacji w ramach cachingu odbywa się:

  • automatycznie,
  • pośrednio,
  • krótkotrwale,
  • w związku z transmisją informacji,
  • wyłącznie w celu usprawnienia lub lepszego zabezpieczenia ich późniejszej transmisji do innych odbiorców na ich żądanie.

Do tej kategorii mogą należeć w szczególności niektóre usługi sieci dostarczania treści (CDN), jeżeli sposób ich działania odpowiada cechom usługi cachingu.

O kwalifikacji konkretnej usługi nie przesądza jednak jej nazwa ani zastosowana technologia. Decydują jej rzeczywiste funkcje techniczne i sposób działania.

 

Czym caching różni się od zwykłego przekazu i hostingu?

Caching, podobnie jak zwykły przekaz, jest związany z transmisją informacji. Różnica dotyczy przede wszystkim funkcji przechowywania informacji. W przypadku zwykłego przekazu automatyczne, pośrednie i krótkotrwałe przechowywanie może służyć wyłącznie wykonaniu transmisji i nie może trwać dłużej, niż jest to rozsądnie konieczne do jej przeprowadzenia.

W przypadku cachingu informacje są natomiast przechowywane po to, aby usprawnić lub lepiej zabezpieczyć ich późniejszą transmisję do innych odbiorców na ich żądanie.

Caching należy również odróżnić od hostingu. W przypadku hostingu istotą usługi jest przechowywanie informacji przekazanych przez odbiorcę usługi na jego żądanie. W cachingu przechowywanie ma natomiast charakter pośredni i krótkotrwały oraz pozostaje funkcjonalnie związane z późniejszą transmisją informacji.

 

Odpowiedzialność za przechowywane informacje

DSA określa zasady odpowiedzialności dostawców usług pośrednich za informacje przekazywane lub przechowywane w ramach świadczonych przez nich usług. Zasady te uwzględniają rodzaj usługi oraz rolę, jaką dostawca pełni wobec informacji przekazywanych przez odbiorców.

W przypadku cachingu dostawca automatycznie i czasowo przechowuje informacje w celu usprawnienia lub lepszego zabezpieczenia ich późniejszej transmisji. DSA uwzględnia ten pośredni i techniczny charakter usługi, przewidując wyłączenie odpowiedzialności dostawcy za takie przechowywanie, jeżeli spełnia on warunki określone w art. 5 DSA.

Kiedy dostawca nie odpowiada za przechowywane informacje?

Zgodnie z art. 5 DSA dostawca usługi cachingu nie ponosi odpowiedzialności z tytułu automatycznego, pośredniego i krótkotrwałego przechowywania informacji, jeżeli:

  1. nie modyfikuje informacji;
  2. przestrzega warunków dostępu do informacji;
  3. przestrzega zasad dotyczących aktualizowania informacji, określonych w sposób szeroko uznany i stosowany w branży;
  4. nie zakłóca zgodnego z prawem posługiwania się technologią szeroko uznaną i stosowaną w branży w celu uzyskania danych o korzystaniu z informacji;
  5. podejmuje bezzwłocznie odpowiednie działania w celu usunięcia przechowywanych informacji lub uniemożliwienia dostępu do nich, gdy uzyska faktyczną wiedzę, że:
  • informacje zostały usunięte z początkowego źródła transmisji,
  • dostęp do informacji w początkowym źródle transmisji został uniemożliwiony albo
  • organ sądowy lub administracyjny nakazał usunięcie informacji lub uniemożliwienie dostępu do nich.

Warunki te muszą być spełnione łącznie.

 

Co oznacza wyłączenie odpowiedzialności?

Wyłączenie przewidziane w art. 5 DSA dotyczy odpowiedzialności dostawcy z tytułu automatycznego, pośredniego i krótkotrwałego przechowywania informacji w ramach usługi cachingu. Nie oznacza ono, że dostawca usługi cachingu znajduje się poza zakresem DSA.

Dostawca nadal musi wykonywać obowiązki, które DSA nakłada na dostawców usług pośrednich i które mają zastosowanie do świadczonej przez niego usługi.

 

Brak ogólnego obowiązku monitorowania

DSA nie nakłada na dostawców usług pośrednich ogólnego obowiązku monitorowania informacji, które przekazują lub przechowują. Nie nakłada również ogólnego obowiązku aktywnego ustalania faktów lub okoliczności wskazujących na nielegalną działalność.

Zasada ta ma zastosowanie również do dostawców usług cachingu.

 

Pamiętaj

O tym, czy świadczona przez Ciebie usługa jest usługą cachingu, decyduje jej rzeczywista funkcja techniczna i sposób działania. Kluczowe znaczenie ma w szczególności to, w jakim celu informacje są przechowywane i jaką rolę ich przechowywanie pełni w procesie transmisji.

Sama nazwa usługi, zastosowana technologia lub określenie jej przez dostawcę jako „cache” albo „CDN” nie przesądza o kwalifikacji na gruncie DSA.

→ Sprawdź obowiązki dostawcy usługi cachingu